Vår skolmat


God och näringsriktig mat är viktigt för att verksamheten i våra skolor ska fungera bra. I Pysslingen Skolor har vi därför en måltidsansvarig, Rickard Lundberg, som tillsammans med våra skolor, arbetar med att vidareutveckla och kvalitetssäkra arbetet med måltiderna vi serverar.

Vi har skolor som har eget kök där lunchen tillagas av egen kock. Hur vi lagar och planerar maten formas genom våra styrdokument riktlinjer och måltidspolicy. Alla skolor som har eget kök planerar och lagar sina egna menyer. Detta innebär att våra kockar har full frihet över sitt kök. Det finns också skolor som har ett samarbete med cateringföretag. Oavsett vilket alternativ som erbjuds följs Livsmedelsverkets rekommendationer. Ett flertal av våra skolor är Kravcertifierade.

Hur
Av alla de faktorer som skapar en bra skolmåltid, så är grunden vår måltidsstrategi SLV (Livsmedelsverkets) rekommendationer och NNR (Nordiska näringsrekommendationer). I våra kök ska maten vara god, näringsriktig, hållbar, trivsam och säker. Det skall vara bra mat lagad från grunden i största möjliga mån. Bra råvaror och kompetens är viktiga egenskaper i måltiden. Det jobbar vi med genom att kontinuerligt följa marknaden och bedöma forskning inom måltider och mat. Vi har interna utbildningar och matverkstäder som våra kockar varje termin deltar i.

Vad
Utöver detta så har vi inom Pysslingen Skolor valt att jobba med vissa förbättringar när det kommer till kvalitet. Vår målsättning är att servera svensk fågel, MSC-märkt fisk och svenskt eller finskt fläskkött. Nötkött ska hålla en god kvalitet med max 15 % fetthalt.

Varför
Vi vill att barnen ska få en gedigen smakresa under sin tid hos oss. Barnen ska ha utmanats, lärt sig vikten av en bra balanserad kost, och förhoppningsvis skaffat sig en smakpalett som de kan bära med sig resten av livet. Det är inte bara det som ligger på tallriken som lär våra barn goda matvanor. Det är mötet med måltiden som är minst lika viktigt. Pedagogerna, köket och rummet. Att vi alltid serverar flertalet grönsakssorter till barnen efter säsong är en självklarhet. Kanske barnen inte vågar på första gångerna. Men om det alltid finns eller kommer tillbaka så får de i alla fall möjligheten.

Vill du veta mer om hur om hur den skola du är intresserad av jobbar eller vilken mat som serveras där? Gå gärna in på skolornas egna webbplatser och läs mer. Du kan även kontakta skolan och be om Riktlinjer eller måltidsfilosofi. För att hitta våra skolor, klicka här

Senast uppdaterad: 2021-11-25