Joriel tar bort trösklarna för eleverna

 

Verksamheten ska anpassas efter eleven, inte tvärtom. På Jorielskolan i Fruängen i södra Stockholm är elevens behov alltid i fokus. Idag fyller den omtalade särskolan 20 år.

I den lummiga miljön runt skolan har elever, föräldrar och lärare samlats för att fira Joriels 20-årsjubileum. Det är Stockholms första riktiga sommardag och stämningen är på topp.

– Vi ser hela människan på Joriel. Allt hänger ihop. Kunskap, kommunikation och kroppens välmående, säger Ann Charlotte Engfors, speciallärare och SYV-samordnare på skolan.

Det hon talar om är själva kärnan i Jorielskolans verksamhet – denpedagogiken och kommunikation.

– Det är de två delarna som gör vår skola så populär bland elever och vårdnadshavare, säger rektor Cecilia Hansen.

Den konduktiva pedagogiken är ett träningssätt som inte ser neurologiska funktionshinder som i första hand ett medicinskt problem, utan ett inlärningsproblem. På Joriel arbetar därför klassansvarig pedagog, ämneslärare och övrig skolpersonal tillsammans med personlig assistent för att skapa dem bästa förutsättningarna för eleverna.

– Logistiken är minutiös. Hos oss har varje elev ett schema för varje minut, säger Cecilia Hansen.

Lika viktig som valet av pedagogik är valet av kommunikation. På skolan är det talade språket inte i majoritet utan många andra sätt att uttrycka sig finns.

Inget av detta spelar dock någon roll utan medarbetarnas engagemang. På skolan råder total transparens och delaktighet, något som bidrar till att skapa rätt förutsättningar för eleverna menar Cecilia Hansen.

– På det sättet tror vi att Joriel tar bort trösklarna och ger eleverna möjlighet till en så självständig tillvaro som möjligt.

FAKTA JORIELSKOLAN
Skolan grundades 1999 av två föräldrar som intresserade sig av den konduktiva pedagogikens möjligheter för sina barns fysiska utveckling. De insåg att pedagogiken också ger eleven en tydligare självuppfattning/identitet och gör att eleven blir öppnare för annan kunskap, t ex läsinlärning. Skolans namn är sammansättningen av grundarnas barns namn – Joakim och Gabriel – Joriel.


Skriv en kommentar

Din epost kommer inte publiceras.

*