”Hållbarhetsveckan ska vara standard året runt i framtiden”

Den 21-25 maj genomför AcadeMedia Måltid hållbarhetsveckan med syfte att väcka nyfikenhet, intresse och kunskap om hur vi genom smartare val i köken kan bidra till en mer hållbar värld.

– Målet med veckan är att skapa medvetenhet om vad vi kan göra för att påverka vårt ekologiska fotavtryck, säger Rickard Lundberg, måltidsansvarig för AcadeMedias för- och grundskolor.

– Vill vill bland annat visa hur man på sin förskola eller skola kan ersätta eller delvis ersätta råvaror med med klimatsmartare alternativ och hur man kan ta hand om den mat som blir över. Det handlar om olika val vi gör både innan, under och efter maten, säger Rickard Lundberg.

Hållbarhet när det gäller mat kan handla om att se över sina transporter, välja rätt råvaror, se över sitt matsvinn, källsortera samt utbilda och öka kunskapen bland både kockar, pedagoger och barn.

– Det är i förskola och i förskoleklass som vi har de bästa förutsättningarna att ge barnen de rätta verktygen för resten av livet, säger Rickard Lundberg.

Nya måltidspolicyer som uppmuntrar till mer eko och vego
Nyligen lanserades nya måltidspolicyer för våra förskolor och grundskolor. Anna Blomqvist, måltidsutvecklare, berättar att man i de nya riktlinjerna har försökt bygga in hållbarhetsperspektivet på ett tydligare sätt.

– Vi skriver till exempel att vi vill öka andelen ekologiska och vegetabiliska alternativ. Vi vill också vara tydliga med att alla kök och verksamheter behöver ta mer ansvar för sina egna val, säger Anna Blomqvist.

– Policyn ska hjälpa våra kockar att göra rätt. Vår tanke är att policyn ska vara ett levande, användbart dokument som vi kan utveckla mer och mer efter hand, förklarar Rickard Lundberg.

Hållbarhetsmeny med smarta alternativ
Till hållbarhetsveckan har Anna och Rickard tagit fram en klimatanpassad meny som består av välkända rätter med en hållbar tvist. Till exempel har de minskat mängden rött kött och ersatt klassiska tillbehör med mer hållbara alternativ.

– I köttfärslimpan har vi minskat andelen färs med 50 procent och ersatt den med bönor. I lasagnen har vi bytt ut köttet mot linser och rotfrukter. Till kycklinggrytan föreslår vi att man serverar matvete istället för ris som är en riktig klimatbov, berättar Anna Blomqvist.

– Att följa den här menyn under en vecka innebär att vi minskar våra koldioxidutsläpp motsvarande ett varv i bil runt jorden, säger Rickard Lundberg.

Ska väcka nyfikenhet och öka kunskaperna
Anna och Rickard förklarar att de vill skapa intresse och på så vis stimulera till nya arbetssätt. Men precis som när man börjar träna en sport, kan man inte gå ut stenhårt på direkten och förändra hela sin matlagning över en natt.

– Hållbarhetsveckan ska vara vår standard året runt i framtiden, men just nu är vår ambition att väcka nyfikenhet och öka kunskaperna om hur man kan ersätta vissa produkter mot mer hållbara alternativ.

– Mitt bästa tips är att sänka animaliska proteiner med femtio procent. Det betyder inte att man behöver ha en massa vegetariska dagar. Att byta ut en del av köttet mot linser och bönor superenkelt men ger enorm effekt, säger Rikard Lundberg.

– Med nya tankesätt kan vi både få in nyttigare och bättre råvaror samtidigt som vi sänker våra kostnader. När vi väl köper animaliskt protein kan vi dessutom se till att det är ekologiskt och att det har bättre kvalitet.


Skriv en kommentar

Din epost kommer inte publiceras.

*