Vi har kodat med ”Hour of code”

kodning

The Hour of Code är en global rörelse som organiseras av code.org.  Den når miljontals människor i över 180 länder. Syftet är att alla ska kunna genomföra den, ung som gammal, nybörjare som avancerad användare. Organisationen vill öka kunskapen kring datorkunskap, främst kodning. Man vill också få fler kvinnor att intressera sig för kodning och därför riktar man sig mycket mot skolor. Hour of code ordnas årligen. 2015 var det under perioden 7-13 dec, men den kan egentligen hållas när som helst med vilket digitalt verktyg som helst. Det finns till och med analoga lektionsupplägg. IKT gruppen inom Pysslingen valde att skapa lektionsupplägg som vi sedan delade med alla skolor via Facebook, blogg och chefsbrev. De passar F-9 samt går även att använda med äldre barn på förskolan.

 

I min egen klass, åk 5, samt i parallellklassen blev det mer än “1 hour of code”. Vi kunde inte låta bli. Förra året provade jag Scratch så konceptet var inte helt nytt för mina elever. Det är ju så roligt! Några elever spelade in en kortfilm. Många frågar dagligen om vi kan koda igen så intresset är stort. Förkunskapen hos eleverna i den andra åk 5 varierade stort. Någon hade stött på Hour och Code tidigare, några hade codat via Scratch och andra hade aldrig kodat. Oavsett förkunskaps nivå så var det lätt att komma igång och engagemanget som spred sig på någon sekund gick inte att misstolka. Det här tyckte alla var kul, intressant och framför allt spännande att uppleva att de själva klarade de utmaningar som de ställdes inför. För nyanlända elever var det bara att ställa om språket så kunde även dekodning 2 vara med på lika villkor.

 

I åk 6 blev det flera lyckade lektioner. Linda berättar att två av tjejerna i klassen snabbt löste Frost-spelet och undrade vad man ska läsa på gymnasiet för att bli programmerare. Susanne deltog med två av sina klasser och det fungerade utmärkt i dem båda. De som kunde fick lära dem som inte kunde. Många ville fortsätta på egen hand och i princip alla tyckte det var väldigt roligt.

I åk 3 pågick ett litet projekt under ett par veckor, där eleverna fick jobba med Scratch. De fick olika uppdrag att lösa och vann då ett klistermärke när de fått ihop ett visst antal poäng.

 

kodning 3På Vendelsö Hage i Haninge hade alla klasser en timme kodning. Väldigt uppskattat av eleverna. De tyckte det var kul. Upplägget var en kort introduktion där de fick styra Anders som är IKT ansvarig, som en robot…  2 steg… Fram, Bak, Vänster, Höger. Efter det fick de prova Angry Bird, på http://www.code.org. De i årskurs 6 som tidigare provat http://www.code.org. fick lära sig Scratch. Vi såg och gjorde ”Barnhack: Kom igång med Scratch” (youtube). Det gick sådär. Lite väl snabbt för en del att hänga med.  

 

Primaskolan i Farsta deltog i Hour of code. IKT-ansvarig, Pontus Ankre, pratade med de tre NO-lärarna på skolan och frågade om de hade intresse av att lägga en timme av sina NO-lektioner till programmering. Intresse fanns och de fick en kort planering med länk till studio.code.org
-Eftersom alla våra elever har iPad gick det enkelt att genomföra Hour of code, berättar Pontus. Eleverna tyckte att det var en rolig lektion.
Har du ännu inte provat att koda med dina elever? Gör det nu! Jag lovar att du inte kommer att ångra dig. Jag rekommenderar 1-2, dvs ett verktyg/två elever men har din skola få digitala verktyg kan du även prova att visa hur det fungerar via projektorn samt så kan du göra den analoga lektionen. Koppla in en dator eller iPad och låt eleverna i grupp ge förslag på hur du ska göra. Begränsa dig inte av eventuell brist på verktyg eller brist på egen kunskap kring kodning utan lär tillsammans med dina elever och se möjligheterna. Förståelse för kodning är inte framtiden, den är viktig här och nu.

Lännersta Skola genomförde eleverna i årskurserna 1 till 5 Hour of Code. IKT-pedagog Georg Philips och matte/NO-lärare Johanna Blåeldh planerade och genomförde passen. Vi berättade vad Hour of Code var, och tittade gemensamt på första introduktionsfilmen.

20151207_100416

Vi gick igenom de olika arbetsytorna i pogrammet. I de lägre åldrarna genomförde vi uppdragen tillsammans, där eleverna fick jobba på en egen enhet och visa på den stora skärmen. Några elever har sen tidigare arbetat med code.org, dels på elevens val och dels på fritids. De eleverna var förtroliga med verktyget och arbetade på ett eget tempo, vilket gav utrymme att kunna hjälpa de som var nya till programmering. 

 

20151207_111410

– Jag upplevde att alla uppskattade temat och arbetspasset. De tycke att det var kul, oavsett om de hade provat tidigare eller inte. De gillade Star Wars-temat. Vi fick bara positiva kommentarer! Det hindret som fanns var att programmet inte fungerade optimalt på våra iPads. Flera elever fick starta om och då försvann progressionen. Många elever har fortsatt hemma. Vi skickade ut i veckobrev hur de kunde fortsätta och de har de gjort. För de allra flesta var detta första mötet med kod och programmering, sammanfattar Johanna.

20151207_101146

20151216_091527


Skriv en kommentar

Din epost kommer inte publiceras.

*